top of page

Τα εργαστήρια

Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας & Φωτογραφικού Αρχείου

Η προφορική ιστορία συνιστά έναν ερευνητικό κλάδο, που δίνει τον λόγο σε άτομα τα οποία συνήθως δεν κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκρότηση της επίσημης ιστορίας. Γι’ αυτό τον λόγο, οι μαρτυρίες τους είναι πολύτιμες και αξίζει να βγουν από το περιθώριο και να αναδειχθούν. Στο θεωρητικό μέρος αναπτύσσονται οι βασικοί τρόποι συλλογής και χρήσης προφορικών μαρτυριών, με έμφαση στην αξία των παλαιών φωτογραφιών που μπορούν να λειτουργήσουν ως όχημα για να διευκολύνουν την προσέγγιση των κατοίκων την επόμενη ημέρα. Φωτογραφίες που θα έχουν συγκεντρωθεί από το Ινστιτούτο και από τα μέλη του Συλλόγου θα είναι η βάση για εργασία στο πεδίο, το έναυσμα για συζήτηση με τους ντόπιους και τα τεκμήρια για καταγραφή όψεων της προσωπικής ή συλλογικής μνήμης από τις ομάδες εργασίας.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα διδασκαλίας & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει η Ελένη Σιμώνη και η Ευαγγελία Ντάφη

 

Εργαστήριο  Ιστορικού Αρχείου & Ονοματολογίας

Το εργαστήριο αποσκοπεί να καταδείξει τη σημασία του ιστορικού αρχείου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του, δίνοντας έμφαση στη μελέτη των ανθρωπωνυμίων και των τοπωνυμίων για την ανίχνευση των κινήσεων του πληθυσμού και στην ανάγνωση των μεταβολών στο τοπίο στη μακρά διάρκεια. Έγγραφα, συμβόλαια, παλαιές εφημερίδες κ.άλ. θα είναι τα τεκμήρια που θα εξετάσουν οι συμμετέχοντες την επόμενη ημέρα, θα σκανάρουν, θα σχολιάσουν και θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη σημασία τους και τη χρησιμότητά τους τότε και σήμερα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης χάρτες και αεροφωτογραφίες για τοποθέτηση των τοπωνυμίων, ενώ για άντληση πληροφοριών σχετικά με τα ονοματεπώνυμα και τις συγγένειες θα αξιοποιηθεί το τοπικό νεκροταφείο.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα διδασκαλίας & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος και ο Χρήστος Μακρυπούλιας

Εργαστήριο Φωτογραφίας

Ο φωτογράφος καλείται, είτε ως αρωγός στην προσπάθεια άλλων ερευνητών, είτε ως ερευνητής ο ίδιος, να ανακαλύψει ξανά τόπους. Σκοπός του δεν είναι απλά μια όμορφη φωτογραφία. Οφείλει στον τόπο σεβασμό και μέσα από ένα εσωτερικό διάλογο να αναρωτηθεί για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από την αισθητική της δικής του δουλειάς και τη συνεργασία με τους υπόλοιπους της ομάδας, θα έρθουν οι απαντήσεις και κυρίως η αίσθηση ότι όλο αυτό το υλικό που με κόπο θα έχει συλλεχθεί-παραχθεί, μπορεί να έχει προοπτική, δηλαδή την απεικόνισή του στις σελίδες ενός βιβλίου, που αυτό με την σειρά του θα εκφράσει όχι μόνο τους ανθρώπους μιας τοπικής κοινότητας, αλλά ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στο εργαστήριο θα αναπτυχθούν σχετικά θέματα θεωρίας, μεθοδολογίας, καινοτόμων τεχνικών και εξοπλισμού και θα γίνει εφαρμογή στην πράξη στο τοπίο του οικισμού. Θα χρησιμοποιηθεί ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός (φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερα, drone κ.άλ.) για να γίνει αποτύπωση χαρακτηριστικών σημείων του οικισμού και να διαφανούν οι δυνατότητες αξιοποίησης της εικόνας για τις δημοσιεύσεις βιβλίων Τοπικής Ιστορίας.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα διδασκαλίας & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Λάμπρος Λογοθέτης και ο Βασίλης Ζωγόπουλος

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης

Το δομημένο περιβάλλον αποτελεί το αποτύπωμα του ανθρώπινου πολιτισμού σε έναν τόπο. Η μελέτη και η καταγραφή του, αφορούν άμεσα κάθε εγχείρημα Τοπικής Ιστορίας δεδομένου ότι η διαμόρφωση του χώρου αντανακλά την πολιτική, παραγωγική, κοινωνική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των ανθρώπων του. Στο εργαστήριο θα τονιστεί η αξία της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης στην πληρέστερη και πιο ουσιαστική κατανόηση και ερμηνεία του κτισμένου χώρου. Στο πρακτικό μέρος, μέσα από ειδικά μεθοδολογικά και τεχνικά εργαλεία θα γίνει κατανοητή η κατασκευαστική και οικοδομική ιστορία που κρύβουν τα κτήρια και οι άλλες υποδομές των παραδοσιακών οικισμών στην Αχαΐα. Επιπλέον, θα μελετηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οικοδομήθηκε αυτό το περιβάλλον και πως αυτό συνδιαλέγεται με το φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο των οικισμών, σήμερα, αλλά και στο παρελθόν. Θα χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για αποτύπωση κτισμάτων και αεροφωτογραφίες διαφόρων περιόδων για να μελετηθεί η εξέλιξη του υπό μελέτη οικισμού.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα διδασκαλίας & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος και ο Βασίλης Αργυρόπουλος

Εργαστήριο Γεωλογικής Τεκμηρίωσης

Οι συγγραφείς των περισσοτέρων βιβλίων Τοπικής Ιστορίας παραγνωρίζουν την αξία μιας πραγματικής γεωλογικής περιγραφής του χώρου που εξετάζουν. Για το Ινστιτούτο ο γεωλόγος είναι ο απαραίτητος συνεργάτης του ιστορικού και του αρχαιολόγου. Μέσα από το εργαστήριο θα αναπτυχθούν θεωρητικά οι βασικές αρχές μιας συνοπτικής γεωλογικής προσέγγισης του χώρου. Στο πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθούν ορισμένες μελέτες περίπτωσης μικρής κλίμακας με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, ώστε να γίνει κατανοητή η αξία και το εύρος που μπορεί να έχει η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα. Θα χρησιμοποιηθούν γεωλογικοί χάρτες, υποδείγματα περιγραφής του χώρου, οδηγοί για την αναγνώριση πετρωμάτων και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα διδασκαλίας & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Ξενοφών Σταυρόπουλος

Εργαστήριο σχεδιασμού & υλοποίησης έκδοσης

Στο τέλος της δεύτερης μέρας οι συμμετέχοντες θα έχουν συγκεντρώσει το δικό τους υλικό από τα εργαστήρια και την εργασία στο πεδίο. Ο εκπαιδευτής του εργαστηρίου θα τους βοηθήσει με την εκδοτική του εμπειρία να εισέλθουν στα μυστικά της προετοιμασίας και της υλοποίησης της έκδοσης. Θα τους παρουσιάσει καλές πρακτικές, τις μεθόδους οργάνωσης του υλικού, επιστημονικής και καλλιτεχνικής επιμέλειας της έκδοσης, τις βασικές αρχές συνεργασίας με το τυπογραφείο και τις δυνατότητες διακίνησης του βιβλίου μετά την εκτύπωσή του. Με την καθοδήγησή του, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού Ριόλος θα προβάλλουν το υλικό τους, θα συζητήσουν τις εμπειρίες τους και θα κάνουν την απαραίτητη προπαρασκευή για τον σχεδιασμό ενός πρωτότυπου συλλογικού τόμου. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η μελέτη θα λάβει χώρα υπό συνθήκες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε αυτή τη φάση θα οριστεί ημερομηνία παρουσίασης.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα διδασκαλίας & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Ανδρέας Τσιλίρας

                                             ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

 

 

με την επιχορήγηση & την αιγίδα

 

 

με την ευγενική υποστήριξη

Anchor 1
logo neo xexorista.png
logo neo xexorista (2).png
logo neo xexorista (3).png
MULTICLIMA LOGO (1).png
bottom of page