top of page

Τα εργαστήρια

Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας

Η προφορική ιστορία συνιστά έναν ερευνητικό κλάδο, που δίνει τον λόγο σε άτομα που συνήθως δεν κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκρότηση της επίσημης ιστορίας. Γι’ αυτό τον λόγο, οι μαρτυρίες τους είναι πολύτιμες και αξίζει να βγουν από το περιθώριο και να αναδειχθούν. Μέσα στην αίθουσα αναπτύσσονται οι βασικοί τρόποι συλλογής και χρήσης προφορικών μαρτυριών, με έμφαση στη συνέντευξη, δομημένη και μη. Απαριθμούνται οι πιο διαδεδομένες θεματικές που οι εκπαιδευόμενοι εμπλουτίζουν με καινούριες βασισμένοι στην εμπειρία και τα ενδιαφέροντά τους. Καταρτίζεται ένα ερωτηματολόγιο, που οι εκπαιδευόμενοι θα χρησιμοποιήσουν ως έναυσμα για την συνάντησή τους με κατοίκους του χωριού, την επόμενη μέρα.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα στην αίθουσα & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος και η Ελένη Σιμώνη 

 

Εργαστήριο  Ιστορικού Αρχείου

Το εν λόγω εργαστήριο προσφέρεται σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΑΞΙΣ και αποσκοπεί να παίξει το ρόλο μίας σύντομης εισαγωγής στην έννοια του ιστορικού αρχείου και της χρησιμότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από μία εισήγηση σχετικά με το τι είναι αρχείο, ποιες οι σημαντικότερες κατηγορίες του και ποιοι οι σημαντικότεροι αρχειακοί φορείς στην Ελλάδα, θ’ ακολουθήσει ο χωρισμός των παρισταμένων σε ομάδες και η μελέτη μέσα από ερωτήσεις από κάθε ομάδα συγκεκριμένου αρχειακού τεκμηρίου. Φωτογραφίες, παλιές εφημερίδες, εκπαιδευτικά αρχεία, συμβόλαια κτλ θα είναι τα τεκμήρια που θα εξετάσουν οι συμμετέχοντες, θα σχολιάσουν και θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη σημασία τους και τη χρησιμότητά τους τότε και σήμερα.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα στην αίθουσα & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει ο Γιώργος Γάσιας

Εργαστήριο Φωτογραφίας

Ο φωτογράφος καλείται, είτε ως αρωγός στην προσπάθεια άλλων ερευνητών, είτε ως ερευνητής ο ίδιος, να ανακαλύψει ξανά τόπους. Σκοπός του δεν είναι απλά μια όμορφη φωτογραφία. Οφείλει στον τόπο σεβασμό και μέσα από ένα εσωτερικό διάλογο να αναρωτηθεί για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από την αισθητική της δικής του δουλειάς και τη συνεργασία με τους υπόλοιπους της ομάδας, θα έρθουν οι απαντήσεις και κυρίως η αίσθηση ότι όλο αυτό το υλικό που με κόπο θα έχει συλλεχθεί-παραχθεί, μπορεί να έχει προοπτική, δηλαδή την απεικόνισή του στις σελίδες ενός βιβλίου, που αυτό με την σειρά του θα εκφράσει όχι μόνο τους ανθρώπους μιας τοπικής κοινότητας, αλλά ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στο εργαστήριο θα αναπτυχθούν σχετικά θέματα θεωρίας, μεθοδολογίας, καινοτόμων τεχνικών και εξοπλισμού καθώς και πρακτικά θέματα επικοινωνίας του φωτογράφου με τους άλλους συντελεστές ενός βιβλίου Τοπικής Ιστορίας.

   ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα στην αίθουσα & εργασία στο πεδίο

   Διδάσκει ο Βασίλης Ζωγόπουλος , ο Λάμπρος Λογοθέτης και ο Ανδρέας Τσάμης

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης

Το δομημένο περιβάλλον αποτελεί το αποτύπωμα του ανθρώπινου πολιτισμού σε έναν τόπο. Η μελέτη και η καταγραφή του, αφορούν άμεσα κάθε εγχείρημα Τοπικής Ιστορίας δεδομένου ότι η διαμόρφωση του χώρου αντανακλά την πολιτική, παραγωγική, κοινωνική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των ανθρώπων του. Στο εργαστήριο θα μιλήσουμε για την αξία της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης στην πληρέστερη και πιο ουσιαστική κατανόηση και ερμηνεία του κτισμένου χώρου ενός τόπου. Ακόμη, θα μάθουμε πρακτικά, μέσα από ειδικά μεθοδολογικά και τεχνικά εργαλεία την κατασκευαστική και οικοδομική ιστορία που κρύβουν τα κτήρια και οι άλλες υποδομές ενός παραδοσιακού οικισμού της Αχαΐας. Τέλος, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο οικοδομήθηκε αυτό το περιβάλλον και πως αυτό συνδιαλέγεται με το φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο του οικισμού, σήμερα, αλλά και στο παρελθόν.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα στην αίθουσα & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκει η Ξένη Σίμου και ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος

Εργαστήριο Ανάγνωσης Τοπίου

Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για το ερευνητικό θέμα της φετινής δράσης. Μέσα στην αίθουσα γίνεται παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης και οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με παραδείγματα στην έννοια του τοπίου ως αποτέλεσμα της διάδρασης ανθρώπου και φύσης. Στη συνέχεια εκπονούν σχέδιο δράσης για την εργασία της επόμενης μέρας στο πεδίο και συγκροτούν ομάδες που θα μελετήσουν διαφορετικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρονται: διαχείριση νερού, παραγωγικό τοπίο και πρώτες ύλες, δίκτυα και κόμβοι, κατοίκηση, λατρεία.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα στην αίθουσα & εργασία στο πεδίο

    Διδάσκουν όλοι οι εκπαιδευτές

 

Εργασία στο πεδίο- Σχεδιασμός συλλογικού ψηφιακού τόμου

Οι συμμετέχοντες μεταβαίνουν όλοι μαζί στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Πετρωτού, 11 χλμ από το κέντρο της Πάτρας. Εκεί χωρίζονται σε ομάδες. Για τρεις ώρες περπατούν στον οικισμό, παρατηρούν, φωτογραφίζουν, σχεδιάζουν, συναντούν μέλη του τοπικού συλλόγου και παλιούς κατοίκους, ακούν ιστορίες, παίρνουν συνεντεύξεις, σκανάρουν παλιές φωτογραφίες και έγγραφα και συλλέγουν το δικό τους ψηφιακό υλικό. Στο πνευματικό κέντρο του χωριού προβάλλουν το υλικό τους, συζητούν τις εμπειρίες τους και κάνουν την απαραίτητη προπαρασκευή για το σχεδιασμό ενός πρωτότυπου συλλογικού τόμου. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η μελέτη θα λάβει χώρα υπό συνθήκες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε αυτή τη φάση θα οριστεί ημερομηνία παρουσίασης των εργασιών. Η εργασία στο πεδίο ολοκληρώνεται με ένα κυριακάτικο γεύμα σύμφωνο με τις παραδοσιακές κτηνοτροφικές καταβολές του χωριού.

   ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες στο πεδίο & 15 ώρες εξ αποστάσεως εργασία

   Διδάσκουν όλοι οι εκπαιδευτές, Συμμετέχει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτού και κάτοικοι του χωριού

                                             ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

 

με την επιχορήγηση & την αιγίδα

με την ευγενική υποστήριξη

yppoa_logo.jpg
bottom of page